Ce este Terapia Gestalt?

Terapia gestalt este o abordare psihoterapeutică centrată pe client, care îl ajută pe acesta să se concentreze asupra prezentului și să înțeleagă ceea ce se întâmplă cu adevărat în viața lui chiar acum, mai degrabă decât ceea ce el percepe că se întâmplă pe baza experienței trecute.

În loc să vorbească pur și simplu despre situațiile din trecut, clienții sunt încurajați să le experimenteze. Prin procesul terapeutic gestalt, clienții învață să devină mai conștienți de modul în care propriile modele de gândire și de comportament blochează adevărata conștiință de sine și îî face nefericiți.

 

La ce să te aștepți?

Un terapeut gestalt se concentrează asupra a ceea ce se întâmplă în momentul prezent și pe a găsi soluții în prezent. De exemplu, mai degrabă decât să discutăm despre de ce s-a întâmplat ceva în trecut, sunteți încurajați să aduceți momentul dureros și dificil în cadrul terapeutic și să discutăm despre cum se simte acum. Cu alte cuvinte, sunteți sprijiniți să vă conștientizați sentimentele, mai degrabă decât doar să vorbiți despre ele.

În ședințele de terapie gestalt clientul poate experimenta lucrul cu visele, fantezia ghidată, jocul de rol, punerea în scenă, exprimare prin desen, modelare de lut și alte tehnici care pot ajuta la aducerea luptelor trecute și actuale la viață în mediul terapeutic.

Pe măsură ce clientul devine mai conștient de sine și de simțurile sale, el poate să devină mai responsabil, să accepte consecințele alegerilor și comportamentului său și să învețe să-și satisfacă nevoile, respectând în același timp nevoile celorlalți.

 

Cum funcționează?

Cuvântul “gestalt” înseamnă întreg. Terapia gestalt a fost dezvoltată de psihoterapeutul Fritz Perls și este bazată pe principiul că oamenii sunt cel mai bine văzuți ca o entitate întregă care constă din corp, minte și suflet și este cel mai bine înțeleasă atunci când este văzută prin ochii lor, nu privind înapoi în trecut, ci aducând trecutul în prezent.

Gestalt terapia subliniază că pentru a atenua mânia nerezolvată, durerea, anxietatea, resentimentele și alte sentimente “negative”, aceste emoții nu pot fi pur și simplu discutate, ci trebuie exprimate în mod activ în prezent. Dacă nu se întâmplă acest lucru, pot apărea simptome psihologice și fizice.

Perls credea că nu suntem în această lume pentru a trăi conform cu așteptările altora și nici nu ar trebui să ne așteptăm ca alții să trăiască conform cu așteptările noastre.

Prin construirea conștiinței de sine, terapia gestalt îi ajută pe clienți să se înțeleagă mai bine și să conștientizeze cum alegerile pe care le fac le afectează relațiile și sănătatea. Cu această cunoaștere de sine, clienții încep să observe cum sinele lor emoțional și fizic este conectat și dezvoltă mai multă încredere în sine pentru a începe să trăiască o viață completă, împlinitoare, asumată.